Ett skinande vitt leende är mångas dröm. Verkligheten är dock sådan att många faktiskt har tänder de skäms för. Tänderna kan till exempel antingen vara missfärgade eller trasiga. Det kanske inte låter som ett sånt stort problem, men faktum är att många faktiskt känner sig socialt hämmade på grund av sina tänder. Kanske vågar man inte skratta med öppen mun, eller så för man till och med upp handen och håller för munnen när man talar. Som tur är finns det en rad lösningar på problemet. Något som har blivit populärt på senaste tiden är att sätta in tandfasader. Tandfasader är som ett extra skal som sätts utanpå den egna tanden och gör att det ser ut som man har en helt perfekt tand. I den här texten ska du få läsa om hur detta går till och vad som krävs för att man ska kunna sätta in fasader. Läs vidare och kom närmare ett glittrande leende!

Så går det till

Tandfasader, eller skalfasader som det också kallas, är små skal av porslin som fästs på tanden. Dessa fasader är anpassas efter den form du vill ha på tänderna. Fördelen med tandfasader är att de kan ge intrycket av mer jämstora tänder, men också att de kan göra ditt leende vitare. Det är vanligt att man sätter fasader i hela munnen, men det går också bra att sätta en fasad på en enda tand. I Sverige börjar denna behandling först nu bli riktigt vanlig, men i utlandet har det länge varit populärt. Man ser ofta skinande vita leenden på Hollywoodskådisar, turister och utbytesstudenter från andra länder. Dessa vita leenden är ofta resultatet av skalfasader. Att sätta in fasaderna gör inte ont eftersom de bara klistras på din befintliga tand. Denna behandling utförs av en tandtekniker. Det är vanligast att man sätter in fasader i privat regi, men i vissa fall kan även behandlingen subventioneras. För att kunna göra behandlingen krävs dock att du uppfyller några kriterier. Dessa ska vi titta närmare på i nästa stycke.

Vem kan sätta in tandfasader?

För att kunna sätta in tandfasader krävs några saker för att resultatet ska bli bra. Dina tänder bör först och främst vara hela. Om du har hål eller karies är det alltså bäst att först behandla dessa problem. Besök alltså en bra specialisttandvård för tandproblem innan du sätter in fasader. Som med så mycket annat blir resultatet med tandfasader bäst om grunden är bra. Det går heller inte att sätta in fasader där man har gluggar i munnen, till exempel efter tandutdragning. I dessa fall måste man istället använda sig av att implantat eller en brygga. Att sätta in fasader är naturligtvis ganska dyrt, men om man har mycket problem med sina tänder och skäms för dem kan det vara en väl värd investering som gör underverk för självförtroendet. Om du funderar på en behandling av den här typen så är det alltid bäst att du först konsulterar din tandläkare för att få reda på om dina förutsättningar för en lyckad behandling är goda.

Similar Posts