Som genuin soffpotatis är det inte lätt att motivera sig själv till att plötsligt resa sig upp ur soffan för att ta på sig träningsskorna. Då gäller det att hitta bra sätt att motivera sig själv på. Att köra med motiverande samtal med sig själv är ett sätt. Det kan fungera för en del. Då talar man sig själv till rätta. Bästa platsen är framför en spegel. Där berättar man för sig själv hur bra det är med motion, att hälsan är viktig och att motion kan vara det bästa sättet att se till att man är stark och rörlig hela livet. Det är också ett positivt hälsoval att extraknäcka med läxhjälp för skolbarn.

Om motiverande samtal inte hjälper så finns det ett annat trick som fungerar för många och det är att skaffa sig en låtsashund. En riktig hund är förstås snäppet bättre för då måste man ju gå ut flera gånger om dagen och då kan man inte låtsas att man går ut med hunden. Nej, man måste verkligen göra det om det inte ska hända olyckor inomhus i hemmet. Med en låtsashund så kan man ju teoretiskt sett i alla fall lura sig själv och säga sig att nu har jag varit ute med hunden fast man inte har det. Men en riktigt ärlig själ tar sig samman och tar ner hundkopplet från hatthyllan och går ut med den söta, lilla låtsashunden precis som man ska, minst tre gånger om dagen. Morgon, middag och kväll.

Nu är det ju förstås vissa nackdelar med en låtsashund. Till exempel så är det ingen annan som ser låtsashunden och därför är det ingen som stoppar en för att fråga om de får klappa den fina, snälla hunden. Det är inte heller andra hundägare som stannar till för att prata och fråga vad det är för ras och sånt där. Nej och det är inga andra låtsashundägare heller som stannar till för att prata en stund. Sånt händer inte om man har en låtsashund. Men med en riktig hund händer det jämt. De flesta hundägare, det vill säga de som har riktiga livs levande hundar, brukar prata med andra hundägare på varje hundpromenad de går. Och folk brukar stanna till och fråga vad det är för hund man har och berömma den och vilja klappa på den. Det är trevligt och hälsosamt att småprata med andra människor man möter ute på promenaden. Men sånt händer ju inte om man bara har en låtsashund.

Det gäller att välja rätt. Motion är nog helt rätt för de flesta människor. Men lägger man till ett antal små pratstunder med olika människor som man möter längs med vägen så har man lagt till en stark hälsoaspekt. Det finns undersökningar som visar att människor som småpratar och byter ett par ord med sina medmänniskor till vardags är lyckligare och friskare än de som inte gör det. Men har man ingen riktig hund så kan väl en låtsashund duga.

Similar Posts